Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, σχετικά με το περιφερειακό συμβούλιο για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, Πολιτισμού και Αθλητισμού και προώθησης αγροτικών προϊόντων.
Στην ανακοίνωση αναφέρει:
Ολοφάνερο έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 22 Νοέμβρη ποιους εξυπηρετεί η περιφέρεια με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και τις μεγάλες δαπάνες, 1.200.000 €, που προβλέπει, χωρίς τα ποσά που θα δοθούν από ΕΣΠΑ. Ο προσανατολισμός της, το ενδιαφέρον της είναι σταθερά προσηλωμένα στους μεγάλους ομίλους, για μια τουριστική ανάπτυξη σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και σε βάρος των εργαζόμενων, που αντιμετωπίζονται ως γρανάζι – εξάρτημα της τουριστικής «βιομηχανίας».
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το παραπάνω πρόγραμμα με τις «παρασιτικές» δαπάνες, που αποτελούν πρόκληση, ενώ ο λαός περνά τα πάνδεινα. Καυτηρίασε ότι η περιφερειακή αρχή δε βρήκε να πει κουβέντα για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για τις μειώσεις στους μισθούς παρά τα αμύθητα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, για τις ατομικές και ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, την καταστρατήγηση του ωραρίου, την εντατικοποίηση της δουλειάς, για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της μαθητείας. Ούτε κουβέντα, επίσης, για το δικαίωμα σε αναψυχή της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, που μένει άπιαστο όνειρο εξαιτίας της επιδείνωσης της θέσης τους.
Επιπλέον, οι αναφορές της περιφερειακής αρχής για εξαγορά ξενοδοχείων πχ στη Χερσόνησο και συγκέντρωσή τους σε λίγους ομίλους επιβεβαιώνει ότι ενισχύθηκε η τάση ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα μικρής κατηγορίας ξενοδοχεία θα δουν τη θέση τους να επιδεινώνεται περισσότερο, να υπολειτουργούν και να απαξιώνονται.
Για το πρόγραμμα Πολιτισμού και Αθλητισμού η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και τόνισε πως πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν, μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης πανδημίας που δημιουργούν συνθήκες κοινωνική αποξένωσης και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Επίσης, ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται από την περιφέρεια ως εμπορευματική αξία, ως brandname, ως συμπλήρωμα του τουριστικού προϊόντος. Αναφέρθηκε στη μη διεκδίκηση από την περιφέρεια για τους καλλιτέχνες που μέσα στην πανδημία έφτασαν στα όρια της φτώχειας, ειδικά στην Κρήτη, που η εργασία τους είναι συνυφασμένη και εξαρτημένη από την τουριστική σεζόν. Αντί η περιφέρεια να διεκδικήσει από το κράτος, λειτουργώντας ως λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, την ουσιαστική στήριξη αθλητικών σωματείων, καλλιτεχνικών σχημάτων με επαρκή χρηματοδότηση, τη δημιουργία και συντήρηση υποδομών – εγκαταστάσεων και εξοπλισμό, την εξασφάλιση της μαζικής καθολικής πρόσβασης του λαού στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, υλοποιεί τις αντιλαϊκές κυβερνητικές εντολές και σε αυτούς τους τομείς.
Για το πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων τονίστηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι πίσω από τη βιτρίνα των εκθέσεων κρύβονται οι ευθύνες της περιφέρειας Κρήτης που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο και γι’ αυτό κινητοποιούνται.